FIGYELEM! A jelenleg érvényes járványügyi szabályozások szerint endoszkópos vizsgálatokhoz nem szükséges negatív COVID-PCR teszt (sem oltott, sem oltatlan beteg esetén), azonban ez változhat! Mivel az endoszkópos vizsgálatok (gastroscopia, sigmoidoscopia, colonoscopia) aeroszolt képeznek, járványügyi szempontból a legmagasabb kockázati kategóriába tartoznak, így vizsgálatainkat mindig a hatályos rendelkezésekhez igazítjuk. Kérjük kövesse híradásainkat, vagy keresse recepciónkat az aktuális eljárásrenddel kapcsolatban.

Mi az endoszkópia?

Széles körben alkalmazott vizsgáló eljárás. Flexibilis video-endoszkóp segítségével lehetőség nyílik a nyelőcső, a gyomor, vékony- és vastagbél megtekintésére, ugyanakkor szövettani mintavételre, továbbá kórokozó kimutatás: leoltás elvégzésére. Az endoscopon keresztül a vizsgáló képet kap a szervet belülről borító nyálkahártya szerkezetéről, az ott lévő gyulladást, daganatot, vérzést, szűkületet képes megtalálni, kimutatni.

Endoszkopia 1

Az eljárás neve mindig a vizsgált szervtől függ:

  • nyelőcső endoszkópia – oesophagoscopia
  • gyomor endoszkópia – gastroscopia
  • vékonybél endoszkópia – enteroscopia
  • vastagbél endoszkópia – colonoscopia
  • szigmabél edoszkópia – sigmoidoscopia
  • végbél endoszkópia – rectoscopia

Operatív endoszkópia során a gyomor-bélrendszer területén talált elváltozások megszűntetése, eltávolítása történik meg.

Milyen tünetek esetén kell elvégezni a vizsgálatot?

Nyelési nehezítettség, nyelési fájdalom, hasfájás, hányás, vérhányás, székelési szokás megváltozása, hasmenés, véres- vagy fekete színű székürítés, mással nem magyarázható vashiányos vérszegénység, jelentős fogyás esetén szükséges az endoszkópia elvégzése.

Miért kellemetlen az endoszkópia?

Mert az eszközmozgás öklendezést, esetleg hasi fájdalmat okozhat, a levegő befúvása feszítő érzést provokál.

Van-e fájdalmatlan endoszkópia?

Van! A rendelőnkben dolgozó négy anaesthesiológus vénás altatást biztosít a vizsgálathoz, mely mély alvást, és teljes fájdalom mentességet eredményez.

Egyébként a vizsgálat során keletkező kellemetlenséget megfelelő gyógyszeres előkészítéssel és vezetési technikával könnyen elviselhetővé lehet tenni. A beteg szedálást kaphat.

Milyen szövődményei lehetnek az endoszkópiának?

Súlyos szövődmény aránya: 0.4%, ebből perforáció diagnosztikus vizsgálat során 0.1%, terápiás beavatkozás esetén:0.2%, vérzési arány:0.2%

Az endoszkópos vizsgálatokat éhgyomorra végezzük. Ez a délelőtti órákban éhgyomorra történő megjelenést jelent. Ha a vizsgálat a délutáni órákban történik, az endoszkópos vizsgálat előtt legfeljebb 5 órával étkezni már nem szabad. Folyadékot fogyasztani bármilyen endoszkópos vizsgálat előtt csapviz formájában legfeljebb 3 órával szabad.