FIGYELEM! A jelenleg érvényes járványügyi szabályozások szerint endoszkópos vizsgálatokhoz nem szükséges negatív COVID-PCR teszt (sem oltott, sem oltatlan beteg esetén), azonban ez változhat! Mivel az endoszkópos vizsgálatok (gastroscopia, sigmoidoscopia, colonoscopia) aeroszolt képeznek, járványügyi szempontból a legmagasabb kockázati kategóriába tartoznak, így vizsgálatainkat mindig a hatályos rendelkezésekhez igazítjuk. Kérjük kövesse híradásainkat, vagy keresse recepciónkat az aktuális eljárásrenddel kapcsolatban.

Mi a gasztroszkópia (gyomortükrözés)?

A gasztroszkópia a felső tápcsatorna endoszkópos vizsgálata, melynek segítségével felderíthetők a nyelőcső, a gyomor és a nyombél területén levő szerkezti elváltozások, lehetőség nyílik ezek kezelésére is. A gasztroszkópia vizsgálat során egy vékony, flexibilis csövet, az endoszkópot vezetjük le a nyelőcsövön át egészen a patkóbélig. Az endoszkóp által közvetített képet kinagyítva, monitoron keresztül értékeljük.

Mikor végezzük el a gyomortükrözést (gasztroszkópiát)?

A gasztroszkópia alkalmazható fekélyek, gyulladások, polypok, daganatok diagnosztizálására, illetve vérzések, hasi fájdalom okának felderítésére. Segítségével kimutatható a Helicobacter pylori, illetve a baktérium okozta gyulladás szövődményei: fekély, gyomorhurut, gyomor MALT lymphoma.

Alkalmazzák szövettani mintavételre, idegentestek, polypok, in situ carcinoma eltávolítására, vérzéscsillapításra, vérzés megelőzésére.

Fájdalommentes (altatásos/narcosisban végzett) gyomortükrözés:

Valóban van altatásban végzett gyomortükrözés. Anesthesiológus orvos propofolos altatással, a műtéti narcosisban is használt rövid hatású szerrel, mély alvást tud előidézni, mely mellett a beteg számára a beavatkozás valóban minden kellemetlenségtől mentes. Az altatásban történő gyomortükrözés előtt a beteget az altatóorvos megvizsgálja, kikérdezi társbetegségeiről, a szedett gyógyszerekről, korábbi altatás során fellépő esetleges szövődményről. Labort és EKG-t készít, vérnyomást mér. Ezt követően érkezik a beteg a gyomortükrözésre.

Az altatásban végzett gyomortükrözés után a beteget monitorozzuk fektetőnkben, majd az altatóorvos és a vizsgáló gasztroenterológus bocsátja el, stabil, éber állapotban.

Előkészületek a gyomortükrözés előtt:

Ha reggel kerül sor a vizsgálatra, akkor éjfél után már ne egyen, illetve ne igyon. A gyomortükrözés bármely napszakban elvégezhető. Ha orvosa másképp nem rendeli, 6 óra táplálék és 4 óra folyadékmegvonás szükséges a gyomortükrözés előtt. Amennyiben nincsenek biztosítva ezek a feltételek, a gasztroszkópiát nem tudjuk korrekten elvégezni, mert az étel a gyomortestben pang és eltakarhat esetleges elváltozásokat.

A vizsgálatot megelőzően vizsgáló orvosa tájékozódik korábbi körtörténetéről, gyógyszerelésről, esetleges gyógyszerérzékenységről.

A gyomortükrözés / gasztroszkópia menete:

A gyomortükrözést az orvos és egy asszisztens végzi, általában 3-5 percet vesz igénybe, előtte beleegyező nyilatkozatot kell aláírnia.

A gyomortökrözés alatt Ön egy vizsgáló asztalon, oldalt fekvő helyzetben van, megfelelő nyugodt légkör, diszkréció veszi körül. A torkát Lidocain spray-vel érzéstelenítjük, melynek hatása kb. fél óráig tart.

Az endoszkóp levezetése során együttműködésére van szükség. A gasztroszkóp nyelési mozgás során csúszik be a nyelőcsőbe. Az endoszkópon keresztül levegőt fújunk be, mert az üres gyomor falai összeesnek. A levegő enyhe feszülést, böfögést okozhat. A vizsgálat során egyenletes légvételeket javaslunk, a légutak szabadok, fulladás nem léphet fel. Nem szabad kapkodni a levegőt, a “hyperventilláció” izomgorcsot okozhat. Az eszköz előre csúszása öklendezést provokál reflexesen. Erre a normális reflexre a vizsgálók fel vannak készülve. A tartalmat leszívják a vizsgálat alatt, hányás nem jelentkezik.

A gyomortükrözés után:

közvetlenül leletet kap, tájékoztatjuk a vizsgálat eredményéről. A kóros elváltozásokról fényképeket készítünk és a leletre nyomtatjuk. A vizsgálatot CD-re rögzítjük, ezt a beteg a vizsgálat után megkapja. Amennyiben szövettani vizsgálatra van szükség, az eredményre 10-14 napot kell várni, melyet a vizsgáló orvos ellenjegyez. A Lidocain érzéstelenítő hatásának elmúlásáig nem szabad enni, inni a félrenyelés veszélye miatt.

Szövődmények:

Elenyésző számban lép fel szövődmény: kaparó, kellemetlen érzés a torokban, ritkán hasi fájdalom, véres széklet, láz. Ezek a rutin diagnosztikus gyomortükrözés alatt nem, terápiás beavatkozás során esetleg előfordulhatnak. Ezekben az esetekben sürgősen tájékoztassa vizsgáló orvosát, aki azonnal megvizsgálja Önt.

Gyakori kérdések:

Mi lesz ha hányinger, hányás lép fel a gyomortükrözés során?

Az érzéstelenítés jelentős csökkenti a vizsgálattal járó kellemetlenségeket.
Teljesen természetes, hogy a gyomortükrözés során böfögés lép fel, de érdemi hányás nincs, hiszen a gyomor üres, a tartalmat endoszkóppal leszívjuk.

Milyen hatása van a Lidocainnak?

Érzésteleníti a garat nyálkahártyáját. Íze keserű, gombóc érzést okoz. Hasonlót lehet tapasztalni fogorvosi kezelések során is.

Kapok-e megfelelően levegőt a tükrözés során?

A légutak szabadok, levegővételt orron, vagy esetleg szájon át javasoljuk. A megfelelő légzést semmi nem akadályozza!

Fájdalmas-e a szövettani mintavétel?

A szövettani mintavétel: biopszia, fájdalmatlan.

Tudok-e dolgozni a gyomortükrözés után?

Természetesen lehet, szokásos napi tevékenységét folytathatja a gasztoszkópia után. Az érzéstelenítő hatás elmúlásáig nem szabad enni, inni.