VASTAGBÉLTÜKRÖZÉS (kolonoszkópia – colonoscopia) ELŐKÉSZÍTÉS ÉS BETEGTÁJÉKOZTATÓ

Vastagbéltükrözést (kolonoszkópia / colonoscopia) azért végzünk, hogy a vastagbél belsejében lévő elváltozásokat felfedezzük: polypot, daganatot, szűkületet, gyulladást. A vastagbéltükrözés során lehetővé válik a polyp eltávolítása, szűkület tágítása, vérzéscsillapítás, vagy szövettani mintavétel. Manapság a kolonoszkópia többségét altatásban végzik, ezért fájdalom mentes. KÉRJEN ÖN IS FÁJDALOM MENTES VASTAGBÉLTÜKRÖZÉST!

Mikor kell elvégezni a vastagbéltükrözést (kolonoszkópiát)?

A vastagbéltükrözés (kolonoszkópia) indikációi:

 • Tápcsatornai vérzés gyanúja
 • Véres széklet
 • Székelési szokás megváltozása
 • Rosszindulatú vastagbélbetegség gyanúja
 • Idült hasmenés
 • Idült székrekedés
 • Elhúzódó hasi fájdalom
 • Étvágytalanság
 • Fogyás
 • Indokolatlan hőemelkedés, láz, ismeretlen eredetű láz
 • Vastagbélrák szűrés
 • 45 év feletti életkor
 • Első fokú hozzátartozónál diagnosztizált rákos elváltozás a bélrendszerben, illetve súlyos fokú elfajulást mutató polyp esetén. (Vastagbél rákos beteget 10 évig évente ellenőrizni kell!)

Hogyan történik a colonoscopos vizsgálat?

A vastagbéltükrözés során a 1.4 m hosszú, 11 mm átmérőjű colonoscop csöve a végbélen keresztül bevezetve halad végig körben a hasban a vastagbélben. Az eszköz előre haladása fájdalmat okozhat, ezért ellentartással, gyógyszeres előkészítéssel (bódítással, szedálással, kivánság esetén altatással) enyhítjük/szűntetjük meg a tüneteket. A colonoscopia során az eszköz okozta mechanikus hatásra vérzés, a vastagbél kilyukadása előfordulhat, elsősorban olyan betegségek mellett, ahol a bélfal eleve beteg. Ennek előfordulási aránya a minőségi colonoscopiát végző intézményekben 1:2000 vizsgálat.

Fájdalommentes (altatásos / narcosisban végzett) vastagbéltükrözés:

Valóban van fájdalommentes vastagbél tükrözés. Anesthesiológus orvos propofolos altatással, a műtéti narcosisban is használt rövid hatású szerrel, mély alvást tud előidézni, mely mellett a beteg számára a beavatkozás valóban fájdalom mentes. Az altatásban történő kolonoszkópia előtt a beteget az altatóorvos megvizsgálja, kikérdezi társbetegségeiről, a szedett gyógyszerekről, korábbi altatás során fellépő esetleges szövődményről. Labort és EKG-t készít. Ezt követően érkezik a beteg a vastagbéltükrözésre.

Az altatásban végzett kolonoszkópia után a beteget monitorozzuk fektetőnkben, majd az altatóorvos és a vizsgáló gasztroenterológus bocsátja el, stabil, éber állapotban.

Mi történik a bódításos vastagbéltükrözés (colonoscopia) után?

A vizsgálat után a beteg 30-60 percig pihen, megfigyelés alatt áll. Ezt követően az orvosi konzultáció során szóbeli és írásos tájokoztatást kap a kolonoszkópia eredményéről. Szövettani vizsgálat esetén a leletet postázzuk, egy későbbi időpontban kívánságára újabb konzultációra lehetőség van. Nyugtató-bódító intravénás injekció alkalmazása esetén csak kísérővel szabad haza távozni, ilyen esetben gépkocsit nem szabad vezetni. A nyugtató-bódító gyógyszerek hatása 2-3 órán át még fennmaradhat. A vastagbéltükrözést követően a beteg otthonában a szokásos módon táplálkozhat, de néhány órás pihenés otthonában is javasolt. Amennyiben orvosától nem kap egyéb útmutatást, a szokásos napi tevékenység 6-12 órával később, vagy másnap folytatható.

Mennyire veszélyes a kolonoszkópia?

Megfelelően képzett, tapasztalt vizsgáló és modern műszerek esetében a vastagbéltükrözés (colonoscopia) biztonságos vizsgálat. Az endoszkópos vizsgálat diagnosztikus pontossága egyértelműen felülmúlja a vizsgálattal járó esetleges kellemetlenségeket, és az esetleges, ritkán előforduló szövődmények (vérzés, bélperforáció) kockázatát.

HA PACEMAKER, MÉLY AGYI STIMULÁTOR (DBS) VAGY CARDIOVERTER-DEFIBRILLÁTOR (ICD) VISELŐ, TÁJÉKOZTATNIA KÖTELES ERRŐL MINKET! Ilyen esetben a vizsgálat csak speciális orvosi team jelenlétében lehetséges!

A vastagbéltükrözés (colonoscopia) előtt a beteg az alábbi beleegyező nyilatkozatot kell, hogy aláírja.

Altatásban végzett vastagbél tükrözés során az altatóorvos által készített belegyező nyilatkozatot is aláírja a beteg.

VASTAGBÉLTÜKRÖZÉS (kolonoszkópia – colonoscopia) ELŐKÉSZÍTÉS ÉS BETEGTÁJÉKOZTATÓ

Colonoscopy procedure and preparation for examination

The film of Kiraly Clinic helps you to understand the procedure and to prepare for colonoscopy.

Colonoscopy scans the colon from inside, from the intestinal cavity. The colonoscope examines the cecum, i.e. the orifice of the appendix, the ascending-transverse-descending colon, the sigmoid bowel, and finally the rectum.

Colonoscopy is primary designed to rule out the organ diseases of the colon. During this process, tumors and premalignant conditions are found: polyps, inflammation, circulatory disorders. Current techniques of high-resolution endoscopes, narrow-band imaging (NBI), zooming, and the use of artificial intelligence allow us to predict the histological structure of each abnormality and choose the appropriate route to treat it.

Check out our movie for details: