Mi nem csak vizsgálunk, gyógyítunk!

Betegség

Vashiányos vérszegénység

Az Egészségügyi Világszervezet a vérszegénységet úgy határozza meg, hogy a haemoglobin (Hgb) koncentráció férfiakban 130g/l, nőkben 120 g/l alatti. A legjobb azonban a helyi laboratóriumi tartományt használni, mivel ez tükrözi az adott földrajzi terület populációjának normálértékeit.

Fruktóz (gyümölcscukor) intolerancia

A nád- és répacukor használata az iparban, kisiparban jelentősen csökkent az elmúlt évtizedekben. Sokkal olcsóbban és nagyobb mennyiségben állítható elő, könnyebben kezelhető, és erősebb édes ízt idéz elő a magas fruktóztartalmú (55-80%) kukoricaszirup, ami felváltotta a répa-, és nádcukrot.

10 tény, amit a lisztérzékenységről tudni kell

Puffadással, hasfájással, székelési szokás megváltozásával számos beteg öngyógyításba kezd. Szeretnénk segíteni Önöknek abban, hogy megértsék a 10 leggyakoribb tévedést, amikor egy szolgáltató coeliakiának diagnosztizál tünetet.

Véres széklet

Bizonyára Önök is tapasztaltak már kisebb-nagyobb, végbélből származó vérzést. Sokszor legyintünk csak: biztos az aranyerem vérzik, azért véres a székletem. Ugyanakkor nem hagy minket nyugodni a vastag- és végbélráktól való félelem. Jobb megelőzni a bajt és idejekorán specialistához fordulni!

Nyelészavarok: achalasia cardiae

Az achalasia a nyelőcsövet érintő leggyakoribb hipermotilitási szindróma. A szó jelentése ,,elernyedési képtelenség” a az állapotra az alsó nyelőcső záróizom tökéletlen elernyedése a jellemző.

Reflux betegség

A reflux a nyelőcsőbe történő gyomor- vagy gyomor+vékonybél tartalom feláramlás. Fiziológiás jelenség akkor, ha étkezéseket követően jelentkezik, és tüneteket nem okoz, rövid ideig tart és alvás alatt praktikusan nem fordul elő. Kóros ha a reflux időtartama elnyújtott, nappal illetve éjszaka étkezéstől függetlenül alakul ki, ha tüneteket okoz, vagy nyelőcső nyálkahártya károsodást, gyulladást idéz elő.

Coloproctológiai betegségek

A coloproctológia a vastagbél és a végbél betegségeivel foglalkozó gastroenterológiai terület. A coloproctológiai betegségek tünetei: a székelési szokás megváltozása, székrekedés, hasmenés, véres széklet, inkomplett kiürülés érzése a végbélből, széklet tartási zavar, széklet kiürítési zavar, végbél fájdalom, viszketés megjelenése.

Barrett nyelőcső

Reflux betegség szövődménye: Barrett nyelőcső – rákmegelőző állapot. Barrett-nyelőcsőrőll akkor beszélünk, ha a nyelőcsőben normálisan előforduló el nem szarusodó laphámsejtekből álló nyálkahártyaréteget speciális hengerhámsejt réteg helyettesíti.

Nyelőcsőrák

A nyelőcső rosszindulatú daganatának (carcinomájának) két eltérő típusa létezik: laphámsejtes (planocellularis) carcinoma és adenocarcinoma. A nyelőcső carcinoma összes szövettani típusának előfordulása 3,3/100.000 fő körüli.

Helicobacter pylori fertőzés

A Helicobacter pylori a gyomor nyálkahártyájában él és ott okoz fertőzést. A H.pylori fertőzés, mely döntően gyermekkorban alakul ki, minden valószínűség szerint a leggyakoribb krónikus bakteriális infekció.

Colitis ulcerosa

A colitis ulcerosa a vastagbél ismeretlen eredetű, a végbelet érintő és a vastagbél felsőbb szakaszai irányban változó távolságra terjedő gyulladásos betegsége. Visszaesések (relapsusok) és javuló állapot (remisszió) jellemzik.

Hasfájás

Feltétlenül orvoshoz kell fordulni, ha: a fájdalom nem szűnik meg 1-2 nap alatt, ha egyre fokozódó jelleget mutat, láz-, véres székletürítés-, fekete színű széklet ürítése jelentkezik, krónikus (régóta tartó) fájdalom esetén ha vashiányos vérszegénység fejlődik ki, fogyás jelentkezik, ha az egyébként orvos által kezelt fájdalom jellege megváltozik!

Teltség érzés

A gyomor és a nyombél között ezt a bonyolult kapcsolat idegelemek és hormonok szabályozzák, melyek az elfogyasztott táplálék mennyiségétől és minőségétől (pl. zsír- és fehérje tartalom, vegyhatás ) is függenek. A fenti mechanizmusok bármelyike károsodást szenved, az állandó teltség érzet kialakulásához vezet.

Hasmenés

Átlagosan heti háromnál többször, de napi háromnál kevesebbszer ürít székletet egy egészséges ember. Ennek a mennyiségét és az összetételét befolyásolja a diéta rosttartalma, a nem, a szedett gyógyszerek, a fizikai aktivitás és a szervezetet érő stressz.

Utazók hasmenése

A hasmenés az utazókat érintő leggyakoribb megbetegedés, az utazások mintegy 20-70%-ában lép fel. A kórképet az esetek többségében bakteriális infekció okozza (85%), de kisebb mértékben lehet virus (10%) vagy protozoon fertőzés (2%) következménye.

Gasztrointesztinális fertőzések

Hasmenésről akkor beszélünk, ha a beteg 24 óra alatt legalább három alkalommal ürít híg, vagy laza székletet. A hasmenés megítélésében tehát a székelés gyakorisága döntő és nem az állaga.

Székrekedés

A funkcionális székrekedés nyilvánvaló szervi ok nélkül jelentkező székelési nehezítettség vagy székelési képtelenség. 4-5 napnál régebben tartó széklet-leállás miatt akkor is orvoshoz kell fordulni, ha semmiféle panaszt nem okoz a betegnek.

Széklettartási zavar (inkontinencia)

Normál körülmények között a széklet tartás képességének fenntartásában mechanikusan a végbél záróizmai (sphincterei), a nyálkahártya érpárnái, a gátizomzat, a puborectalis izmos gyűrű és az általa megtört állapotban lévő végbél, és a végbél haránt billentyűi (Houston billentyűk) játszanak szerepet.

Végbél előreesése: anális prolapszus (analis prolapsus)

A végbél nyálkahártyája előreesése során a végbélnyílásban megjelenik a nyálkahártya esetleg maga az egészen kifordult végbél. Masszív székrekedés, vagy székletürítés alatti erős préselés, esetleg krónikus aranyeres problémák / végbél polypok is közrejátszhatnak a létrejöttében.

Fisszura : végbél berepedés (fissura ani)

A végbél berepedés (fissura), a végbél és a végbél körüli bőr találkozásánál, az úgy nevezet hámátmeneti terület berepedése keményebb székletürítés, robbanásszerű hasmenés ürítését követően.

Végbél viszketés, anus viszketése

A végbélnyílás viszketése leginkább az anus-nyílás bőrének betegsége. A bőrben lévő idegvégződések irritációjának következtében az epidermis-dermis határon lévő fájdalom érző idegvégződések túlérzékenyítettek.

Vérszegénység

A vérszegénység (orvosi nevén anémia) a vörösvérsejtek és az oxigén szállító hemoglobin mennyiségi csökkenését jelenti. Tünetei: fáradékonyság, gyengeség.

Bűzös lehelet

A rossz lehelet leggyakoribb oka baktériumtelep, ami valamilyen anyagon tenyészni tud. Több különböző baktériumtelep együttese képez bakteriális plakkot, vagyis baktérium mikrokolóniákból álló biofilmet.

Hasnyálmirigy gyulladás : pancreatitis

Hasnyálmirigy gyulladás: pancreatitis. Akutan a környező gyulladás más szervekre is terjedhet és a folyamat távoli szervek (más elváltozások) működési zavarát okozhatja.

Epekövesség

Feltétlenül orvoshoz kell fordulni, ha: a fájdalom nem szűnik meg 1-2 nap alatt, ha egyre fokozódó jelleget mutat, láz-, fogyás jelentkezik, ha az egyébként orvos által kezelt fájdalom jellege megváltozik.

Ismeretlen eredetű lázas állapot

A láz általában a szervezetbe került kórokozók (vírusok, baktériumok) kapcsán aktiválódó immunrendszer normális működését jelzi. Ismeretlen eredetű lázról beszélünk, ha 3 hétnél tovább fennáll, 38,3°C-ot többször meghaladja és egy heti kórházi bentfekvés során végzett vizsgálatokkal sem derül ki eredete.

Zoonózisok

A zoonózisok az állatokról emberre terjedő betegségek. Számos kórkép tartozik ide, gyakori előfordulásuk miatt a macskakarmolási betegséget, a tularemiát, a Q lázat, a Lyme betegséget és a toxocariazist részletezzük.

Toxoplasmosis

Egy protozoon, a Toxoplasma gondii okozza a betegséget. Macskaürülékkel szennyezett víz, vagy élelmiszer fogyasztása, vagy nem kellően hőkezelt hús (hazánkban sertéshús) fogyasztása révén fertőződhetünk.

Comesa
Medical Measurement Systems
Pdk Logo K
Allegro Logo
Generali
Otp Ep
Aranykor
Axa
Mkb