Mi nem csak vizsgálunk, gyógyítunk!

Vastagbéltükrözés (kolonoszkópia – colonoscopia) előkészítés és betegtájékoztató

COLONOSCOPOS ELŐKÉSZÍTÉS

Király Klinika
Pécs, Fácán dűlő 32.

Tel.: 72/313-121 | ANTSZ Eng: BA-04R/009/03649-3/2014 | beküldőkód:020063121

ENDOGOL HASHAJTÓ 4 tasak + 2 TABLETTA DULCOLAX

A VASTAGBÉLTÜKRÖZÉS (COLONOSCOPIA) ELŐTT 1 HÉTTEL MÁR NE FOGYASSZON APRÓ MAGVAS GYÜMÖLCSÖT, MAGVAS PÉKÁRUT, PARADICSOMOT, PAPRIKÁT, UBORKÁT, stb. mert az endoscop csatornáinak dugulását okozzák!
A VIZSGÁLAT ELŐTTI NAPON: ………….. OLDJON FEL 3 TASAK ENDOGOL HASHAJTÓT 2.5 LITER CSAPVÍZBEN.
REGGELIZZEN, MAJD NAPKÖZBEN BŐSÉGESEN IGYON FOLYADÉKOT: KÁVÉ, TEA, ÁSVÁNYVÍZ, SZŰRT GYÜMÖLCSLÉ (almalé, szőlőlé), SZÖRP, TEASZŰRŐN ÁTSZŰRT HÚSLEVES. TEJET, TEJTERMÉKET NE FOGYASSZON!
11:30-KOR EGYEN KORAI EBÉDET: HÚSLEVEST TÉSZTÁVAL, TOJÁSOS NOKEDLIT, GRÍZESTÉSZTÁT vagy KENYERET MAGÁBAN. ETTŐL KEZDVE TILOS A DARABOS ÉTEL, TURMIX stb. FOGYASZTÁSA !
15:30 – IGYA MEG 3 ÓRÁN BELÜL A FELOLDOTT 2.5l HASHAJTÓT, AZ ELSŐ POHÁRRAL VEGYE BE A 2 TBL. DULCOLAXOT!
OLDJON FEL ÚJABB 1 ZACSKÓ ENDOGOL HASHAJTÓT 1l VIZBEN ÉS TEGYE EL MÁSNAPRA.


FIGYELEM: KOPLALÁS NEM HELYETTESÍTI A HASHAJTÁST, ÜRÍTTETŐ REFLEXET KIKAPCSOLJA! IGYON SOKAT!

A VIZSGÁLAT NAPJÁN TILOS A DARABOS ÉTEL, TURMIX FOGYASZTÁSA!
IGYA MEG 4 ÓRÁVAL (……………-kor) A VIZSGÁLAT ELŐTT AZ 1l LEHŰTÖTT HASHAJTÓ FOLYADÉKOT! ETTŐL KEZDVE TILOS A FOLYADÉKFOGYASZTÁS! HA ZAVAROS FOLYADÉK ÜRÜL ÉS NEM ÁTTETSZŐ LÉ, IGYON 5dl HUNYADI, VAGY MIRA GLAUBERSÓS HASHAJTÓT!!! FIGYELEM! ELÉGTELEN ELŐKÉSZÍTÉS ESETÉN A VIZSGÁLATOT 1 ÉVEN BELÜL MEG KELL ISMÉTELNI, AKÁR A VIZSGÁLAT IS MEGHIÚSULHAT! HA VALAMIT NEM ÉRT, HÍVJA A RENDELŐT, KÉRDEZZEN!

Tisztelt Hölgyem, Uram!

Vastagbél tükrözést azért végzünk, hogy a bél belsejében lévő elváltozásokat felfedezzük: polypot, daganatot, szűkületet, gyulladást. Az endoscopos vizsgálat lehetővé teszi a polyp eltávolítását, vérzéscsillapítást, szövettani mintavételt. A vizsgálat során a 1.4 m hosszú, 11 mm átmérőjű endoscopos cső a végbélen keresztül bevezetve halad végig a vastagbélben. Általában 90-100 cm hosszan kerül az eszköz bevezetésre. Az eszköz kb. 3-5 percig tartó előre haladása kellemetlenséget okoz, melyet ellentartással, gyógyszeres előkészítéssel enyhítünk. A vizsgálat során a végzett beavatkozás vérzést, a vastagbél kilyukadását idézheti elő elsősorban olyan betegségek mellett, ahol a bélfal eleve beteg. Ennek előfordulási aránya 1:2000 vizsgálat. Felhívjuk a figyelmet, hogy bélszűkülettel járó betegség esetén (polyp, daganat) az előkészítés alatt a bélben a szűkület felett pangó, korábban Ön által már elfogyasztott ételmaradék, mag, rostos héj beékelődhet, és elzáródásos tünetet okozhat. Az elzáródás ilyen esetben az előkészítés nélkül is bekövetkezik és az Ön betegsége okozza, nem az előkészítés. Ilyen esetben forduljon a legközelebbi Sürgősségi Befogadóhelyhez! HA PACEMAKER, MÉLY AGYI STIMULÁTOR (DBS) VAGY CARDIOVERTER-DEFIBRILLÁTOR (ICD) VISELŐ, TÁJÉKOZTATNIA KÖTELES ERRŐL MINKET! Ilyen esetben a vizsgálat csak speciális orvosi team jelenlétében lehetséges!

IDŐPONT-MEGÉRKEZÉS-KÍSÉRŐ-ELŐLEG: A vizsgálat napján kérjük, hogy CSAK A MEGBESZÉLT IDŐPONTRA ÉRKEZZEN rendelőnkbe. A vizsgálat elhúzódhat akkor, ha operatív endoscopiára (polyp levételre, tágításra, vérzéscsillapításra) kerül sor. A vizsgálata a TERVEZETT IDŐPONT ELŐTT NEM KEZDŐDIK. Tájékozódjon az interneten nyitva tartásunkról, kapunyitás csak nyitvatartási időben!!!

SZEDÁLÁS: Amennyiben szedálást kér a vizsgálathoz, a vizsgálat során fellépő AMNAEZIA miatt gépkocsit vezetni, egyedül közlekedni nem tud. KÍSÉRŐVEL, vagy TAXI-val érkezzen. Kérjük, hogy EGYNÉL TÖBB KÍSÉRŐT NE HOZZON MAGÁVAL! Szedálás (midazolam) mellett a beteg nem alszik mélyen, csak bódult, érzékelése csökken. Viselkedése megváltozik, nem tud kontrollt gyakorolni érzelmein. A vizsgálat körülményeire nem emlékszik pontosan. A fenti szer mellé drotaverin, metamizol, hioszcin-bromid injectiot adunk görcsoldásra, fájdalomcsillapításra. GYÓGYSZERÉRZÉKENYSÉGÉT ELŐRE JELEZZE, SZEDETT GYÓGYSZEREIT UGYANCSAK!!!

ALTATÁS: Ha NARCOSISBAN kéri vizsgálatát, előzetesen altathatósági vizsgálaton kell átesnie. Az intravénás narcosist a Dr. Király Gasztroenterológiai Intézettel megkötött közreműködői szerződés alapján Közreműködő harmadik személy (altatóorvos) végzi. Az intravénás narcosis végrehajtására Közreműködő külön megállapodást köt a beteggel, így tevékenységéért a beteg irányában közvetlenül felelősséggel Ő tartozik. A Dr. Király Gasztroenterológiai Intézet (Achalasia Egészségügyi Korlátolt Felelősségű Társaság) az intravénás narcosissal kapcsolatosan felmerülő felelősségét kizárja, valamennyi komplikációval kapcsolatos felelősség a Közreműködőt terheli.

GYÓGYSZERELÉS MEGVÁLTOZTATÁSA: A vizsgálat előtt 5 nappal ne vegye be pl. Plavix, Ticlid (clopidogrel, pasugrel, ticlopidin) tartalmú gyógyszereit, Syncumar, Marfarin, Pradaxa, Xarelto, Eliqius stb. (acenokumarol, kumarin, dabigatran, apixaban, rivaroxaban, edoxaban stb.) tartalmú egyéb vérhígító kezelést fel kell függeszteni, HEPARIN injectioját a vizsgálat napján ne adja be! Ezen szerek használatáról a vizsgáló orvost tájékoztatni kell! A gyógyszerek újrakezdésének időpontjáról és mikéntjéről a vizsgáló orvosa dönt, elkezdeni csak az Ő engedélyével szabad! Ha endocarditis profilaxist kell önnél alkalmazni, kérjük, Ön is jelezze!A 15-60 percig tartó vizsgálat után kevés vérzés jelentkezhet. Ha a vérzés nagy volumenű, ha a hasa puffadt, fájdalmas, lázas lesz, haladéktalanul jelezze vizsgáló orvosának az operatív beavatkozás utáni betegek tájékoztatóján megadott telefonon! Háttérintézményünk: PTE SBO, Mohács, VK.

KÉRJÜK, HOGY A BELEEGYEZŐ NYILATKOZATOT A VIZSGÁLATRA ALÁÍRVA HOZZA MAGÁVAL:

Comesa
Medical Measurement Systems
Pdk Logo K
Allegro Logo
Generali
Otp Ep
Aranykor
Axa
Mkb