Gondolkozott már azon, hogy mi zajlik a testében?

Gondolt-e már arra, hogy hány embernek lehet az ön környezetében szív- és érrendszeri betegsége, vagy éppen daganata anélkül, hogy a betegség még tünetet adna, a beteg tudna róla?

Azért nem ad tünetet, mert a betegség még a korai fázisában van, lassan, alattomosan fejlődik, majd elhatalmasodik a szervezeten. Ebben a korai fázisban a betegség teljes kialakulását még meg lehet akadályozni. Ezért a XXI. század orvostudományának az a célja, hogy a műszaki technológia vívmányait felhasználva a betegséget a lehető legkoraibb stádiumában találja meg, ezáltal a legjobb eséllyel legyen képes kezelni a bajt. Sajnos a hétköznapok rutin klinikai gyakorlatában a már tüneteket okozó betegségek jó részében nem lehet teljes gyógyulást elérni.

Mr 370 Kflv

Az elmúlt 10 év számos forradalmi technikai újítást hozott az orvostudomány számára. A 1,5Teslás teljes test MRI vizsgálat bevezetése lehetőséget adott számunkra arra, hogy nagy felbontású, pontos, jól reprodukálható, a szervezetet nem károsító, az egész test minden szervrendszerét leképezni tudó képalkotó vizsgálat kerüljön a klinikai gyakorlatba.

Éppen ezért a Király Klinika a Pécsi Diagnosztikai Központtal karöltve szűrőcsomagokat dolgozott ki, melyek lehetőséget adnak arra, hogy a szív- és érrendszeri- illetve a daganatos betegségeket korai szakban lehessen felfedezni, a betegség teljes kialakulását meg lehessen előzni.

Miért fontos az orvosi konzultáció és az egyéb vizsgálatok elvégzése a teljes test MRI mellett?

Az MRI vizsgálat rendkívüli érzékenysége miatt a teljes test MRI vizsgálat során talált eltérések lehetséges, hogy jelentőséggel nem is bírnak a beteg életében (incidentalómák), ugyanakkor azonban a későbbiekben kialakuló súlyos, akár életet veszélyeztető betegségnek korai jelei is lehetnek. A rendelőnkben dolgozó specialisták feladata ezért az, hogy a szűrésen jelentkezőket a szűrővizsgálat alatt

 • alaposan végigkérdezve, figyelem felhívó (alarm) tüneteket keressenek szervi betegség irányában,
 • segítsék a teljes test MRI vizsgálat megtervezését,
 • egyéb vizsgálatokkal erősítsék meg a betegség jelenlétét és mérjék fel annak súlyosságát,
 • a teljes test MRI vizsgálat eredményét radiológus specialistával értékeljék,
 • különítsék el a tényleges betegséget az esetleges jelentőséggel nem bíró elváltozásoktól,
 • szükség esetén specialistához irányítsák a kiszűrt betegséggel rendelkezőket és a beteg gondozását elindítsák/végezzék.

Ezek a “proaktív”, komplex, áttekintő szűrővizsgálatok, melyek ionizáló sugárzásmentes 1,5T teljes test MR vizsgálatot alkalmaznak, a megelőzés és korai betegség felismerés új generációját jelentik.
Az anyagilag is elérhető, a XXI. század korszerű, tudományos technológiáját alkalmazó szűrővizsgálatsorozatok 12 óra leforgása alatt segítik önt abban, hogy halálos betegségeket (pl. rák, stroke, aneurysma, érelzáródás, infarktus) megelőzzön.

Szűrőcsomagok teljes test MRI-vel:

Az alábbiakban részletezett szűrőcsomagokat úgy állítottuk össze, hogy részletes belgyógyászati és ideggyógyászati vizsgálat, labor, széklet, vizeletvizsgálatot követően történjen meg a teljes test MRI vizsgálat.

A vizsgálatok után a szűrővizsgálatot végző belgyógyász, radiológus, dietetikus az eredményeket közösen áttekintik, a szűrővizsgálatot követő kivizsgálást megtervezik. A talált betegséget, annak lehetséges szövődményeit elmagyarázzuk, szükség esetén társszakma specialistája veszi át a kezelést.

Teljes test MR vizsgálat menete1. Onkológia/daganatdiagnosztika és gyulladásos protokoll (teljes test MRI-vel):

A teljes test MRI szűrővizsgálat célja a daganatok korai kiszűrése, a kimutatott daganat nagyságának, környezetéhez való viszonyának megállapítása, nyirok-, vagy vér útján történő szóródásának (nyirokcsomó megnagyobbodás, máj-, csont-, központi idegrendszeri- és tüdőáttét) kimutatása: staging vizsgálat. Lehetséges a daganat nagyságának a követése a kezelés különböző fázisaiban, továbbá az ismert, kimutatott daganat áttéteinek felmérése, és az áttétek hátterében lappangó eredeti tumor megtalálása.

A teljes test MR vizsgálat érzékenységét fokozza a belgyógyászati alarm- és fizikális tünetek meglétének tesztelése, tumor markerek szintjének (pl. CEA, PSA, NSE, CA19-9, CA125, AFP) meghatározása és követése, kiegészítő labor-, széklet, vizeletvizsgálat, rectosopia/anoscopia.

A teljes test MRI különösen érzékeny eljárás a nagy víztartalmú parenchymás szervekben (pl. máj, lép, hasnyálmirigy, ivarszervek) talált térfoglalás eredetének, kiterjedésének, operálhatósági állapotának felmérésére.

A legtöbb daganatos betegség stádiumának meghatározásában a legérzékenyebb kiegészítő vizsgálat.

Kinek ajánljuk a teljes test MR vizsgálat onkológiai csomagjait?

 • Javasoljuk azoknak szűrővizsgálatként, akiknek a családjában halmozottan fordul elő rákos megbetegedés, akiknek ismert rákmegelőző állapotot előidőző betegségük van.
 • Javasoljuk azoknak, akik munkakörükből fakadóan ionizáló sugárzásnak vannak kitéve (pl. atomerőmű dolgozói), szerves oldószerekkel, égéstermékeknek vannak kitéve (pl. hőerőmű, szemétégető dolgozói), rákkeltő kémiai anyagokkal dolgoznak.
 • Ugyancsak javasoljuk korábban rákos betegségen átesett, már gyógyult pácienseknek, ,,második tumor” megelőzésére, korai kimutatásra.

A teljes test MRI szűrőcsomag alkalmas arra, hogy a szervezetben zajló gyulladásos elváltozásokat kimutassa, a gyulladásos gócokat, azok kiterjedését felmérje. A csomag ebben az esetben labor- és szerológiai, leoltási mikrobiológiai vizsgálatokat is tartalmaz, amelyek a gyulladást kiváltó ágens kimutatására alkalmas.

Ismeretlen eredetű láz, gyulladásos betegség gyanúja (emelkedett We, CRP értékek, fájdalom, ízületi mozgáskorlátozottság) esetén ajánljuk.

Kiknek ajánljuk?

 • Különösen ajánljuk a kiemelt rizikóval rendelkezők (manager életmód, rendszeres repülés, magas vérnyomás, cukorbetegség, magas vérzsír értékkel rendelkezők, dohányzók, családban halmozottan előforduló érkatasztrófa, infarktus, agyvérzés, agylágyulás- esetén).
 • Kiemelkedő fizikai terhelésnek kitett (élsportoló, extrém sportot űző) sportolók, dolgozók számára, ahol a megterhelésből fakadóan léphet fel érkatasztrófa.

Mit kell tennie, ha igénybe szeretné venni szűrőcsomagjainkat?

 1. Telefonon jelentkezzen be! (+36-30-443-5259) Rendelőnk árajánlatot, és részletes ismertetők küld a teljes test MRI szűrőcsomagról. Ha el kívánja végeztetni a vizsgálatot, rendelőnk starter kitet postáz Önnek.
 2. Töltse ki a rendelőnk által postán elküldött, alarm tüneteket kereső kérdőíveket, a csomagban kapott vizelet- és székletmintákat a mellékelt leírás szerint gyűjtse le, majd ezeket hozza magával az egyeztetett időpontban!
 3. A teljes test MRI szűrővizsgálati csomag menetéről szóló tájékoztatónkat olvassa át!

A vizsgálat során a rendelőnkben (7635 Pécs, Fácán dülő 32.) történik a belgyógyászati vizsgálat, dietetikai anamnaesis felvétel, vérvétel, mintabegyűjtés, eszközös vizsgálatok.

Ezt követi a teljes test MR vizsgálat a Pécsi Diagnosztikai Központban (Pécs, Rét u. 2.).

A teljes test MRI-lelettel együtt ismételt dietetikai és belgyógyászati konzultáció történik, lelet áttekintés, kezelés elindítás. Szükség esetén specialistával egyeztetünk konzultációt.

Az összes vizsgálatról összefoglaló véleményt és terápiás javaslatot adunk, amelyeket a teljes dokumentációval együtt postázzuk Önnek.