1979-ben az USA-ban a fruktózbevitel átlagban 36g/nap volt: amiből 13g gyümölcsben, 24g édesítőszerként került be az emberi szervezetbe. 1988-1994 átlagos fruktózbevitel: 54,5g/nap-ra növekedett, ami 50%-os emelkedés.
Európában a legalacsonyabb fruktózbevitel Finnországé, ahol 11-20g/nap/fő fruktózt fogyasztanak.
A magyarországi helyzet rossz. Magas fruktóztartalmú kukoricaszirup (HFCS) fogyasztása a FAO (Food and Agricultural Organization of the United Nations) adatai alapján az USA után Magyarország a második helyen áll: 16,85kg/fő/év fogyasztással. Ez 60%-os HFCS oldattal számolva napi 28g fruktózt jelent, amihez hozzájön a gyümölcsökkel és zöldségekkel bekerülő kb. 10-15g fruktóz/nap.
Hogyan kerül be a fruktóz a szervezetbe?
- Monoszacharid (egy cukormolukula)= tiszta fruktóz formájában,
- diszacharid (két cukormolekula együttese) pl. szukróz (répa-, nádcukor) formájában.
A szukróznak le kell bomlania összetevőire: glükózra (szőlőcukor) + fruktózra a felszívódás előtt. A lebontást a vékonybél relatíve lassan működő szukráz enzimje végzi: 1 glükóz és 1 fruktóz szabadul fel hatására.
A szukrázaktivitás csökkenhet: coeliakiában, gyulladásos bélbetegségek mellett, fertőzéses bélhurutokban, a bél nyirokmirigy daganataiban. A szukráz lusta, lassú enzim. - Inulinok és levánok (polifruktózok) nem szívódnak fel, mert nincs fruktóz-fruktóz kötést bontó enzimje az embernek. Ezek a vastagbélben prebiotikumként szolgálnak: a bélflóra táplálékai lesznek.
A vékonybélben a monoszacharid transporter 5 (GLUT-5) a vékonybél teljes hosszában végzi a fruktóz transzportot, a bélből véráramba történő gyümölcscukor bejuttatást.
A felszívódásért felelős enzim aktivitása növekszik diabéteszben, magas vérnyomás mellett és kövérségben. A fruktóz feszívódása fokozódik szőlőcukor, bizonyos aminosavak jelenlétében. A mesterséges édesítő: szorbitol gátolja a bélből való fruktózfeszívódást.
A fruktóz szőlőcukor jelenlétében lassabban, egyenetlenül és jóval kisebb mértékben szívódik fel. Az emberi bél kb. 25g fruktózt képes felszívni naponta. A fruktóz a májba illetve izmokba kerül.
Fruktóz felhasználása
- energiatermelés a lebomlás során, melynek végterméke tejsav és húgysav lesz.
- lipid (zsírtermelés- triglicerid szintézisbe megy) képződik belőle, másodlagosan inzulinrezisztencia fejlődik ki.
A fruktóz intolerancia
A bélben nem szívódik fel a fruktóz:
- a béflóra hidrogént, metánt, szén-dioxidot termel belőle, így a beteg puffad,
- a képződő anyagcseretermékek vizet kötnek, a széklet laza lesz
A fruktóz intolerancia kezelése
Diétás fruktóz bevitel csökkentéssel
- processzált élelmiszeripari édes-termékek: cukor, csokoládé, krém, tejtermék, 3 az egyben kávé, kakaó, szörpök, édes péksütemény, cukrászipari termékek, üdítők, gyümölcslevek, lekvár, méz, szőlő, alma, körte, szárított gyümölcsök: mazsola, füge, datolya, fehér répa bevitelének kontrollja mellett.
- az USA-ban FDA által elfogadott és már Európában is (pl. Ausztria) kapható xiloz-izmeráz enzimkészítménnyel történhet.
Amit különösen kerülni érdemes: a magas fruktóztartalmú élelmiszerek szorbitollal (mesterséges édesítő) történő együttes használatát.
Amit megelőzhetünk:
- puffadás,
- hasi görcs,
- hasmenés,
- magas vérzsír,
- inzulin rezisztencia,
- zsírmáj,
- metabolikus szindróma.