Mi nem csak vizsgálunk, gyógyítunk!

Vastagbélrák szűrése endoszkóppal ( kolonoszkópia – colonoscopia ) Véres széklet – kell-e vastagbélrákot szűrni?

Colonoscopia – Vastagbél tükrözés gyomor-bélrendszeri daganatszűrésben

A GYOMOR- BÉLRENDSZERI DAGANATSZŰRÉS

Mi a szűrés? A tünetmentes lakosság olyan vizsgálata, ami a gyomor- bélrendszeri daganat kifejlődése szempontjából magas kockázattal rendelkező csoportot emeli ki.

Milyen módszerek állnak rendelkezésre? Vérvizsgálat (tumor markerek pl. CEA), széklet okkult-vér vizsgálat, ultrahang vizsgálat, endoscopia.

Csökkenthető-e a gyomor- bélrendszeri daganat halálozás szűrővizsgálatok végzésével? A Nottingham szűrővizsgálatot 150.000, a Minnesota vizsgálatot 46.000 főn végezték el. Az előbbi esetben a daganatos halálozást 15%-al, az utóbbi vizsgálatban 33%-al sikerült csökkenteni a szűrésben résztvevő lakosság körében (Hardcastle et al. 1996, Towler et al. 1998).

Mik a nemzetközi ajánlások a szűrővizsgálatok tekintetében? Az American Cancer Society útmutatása azt ajánlja, hogy az átlagos kockázatú lakosság körében széklet okkult-vér vizsgálatot és flexibilis szigmoidoszkópiát (sigmoidoscopia), vagy kolonoszkópiát (colonoscopia) javasolt végezni. Széklet okkult-vér vizsgálatot évente, teljes vastagbél tükrözést 10 évente kell megismételni negatív esetben. A szűrést le kell állítani, ha jelentős társbetegség áll fent.

Vastagbélrák irányában magas kockázatú betegcsoportok, akik rendszeres endoszkópos ellenőrzést igényelnek: vastagbélrák miatt korábban műtött betegek, vastagbél polypokkal észlelt betegek, gyulladásos bélbetegségben szenvedők, uretero-sigmoidostoma felhelyezésen átesett betegek, akromegaliás hormonrendszeri betegségben szenvedők.

Biosafety 3 szerinti ellátás

Több betegünk is jelezte felénk, hogy az új járványügyi rendelet szerint egynapos sebészet végezhető Covid PCR teszt elvégzése nélkül is, ezért utánajártunk az illetékes hatóságnál.

Új kapszula-endoszkópos rendszerünk munkába állításának bejelentése

Mi a kapszula-endoszkópia? Az eljárás lényege az, hogy egy kisméretű (kb. vitamintablettának megfelelő) kapszula természetes úton végighaladva az emésztőrendszeren képeket készít a vékony-, vagy vastagbél nyálkahártyájáról

RENDELŐBÉRLET

VILLA DOCTORIS MEDICI MAGÁNRENDELŐ ÉS DIAGNOSZTIKAI KÖZPONT jól felszerelt rendelőiben rendelési idő bérelhető.

Comesa
Medical Measurement Systems
Pdk Logo K
Allegro Logo
Generali
Otp Ep
Aranykor
Axa
Mkb