Mi nem csak vizsgálunk, gyógyítunk!

Vastagbél daganatszűrés tanulságai – Szeptemberben újabb ingyenes szűrés a Villa Doctoris Mediciben

Bélrendszeri szűrővizsgálatot szervezett júniusban a pécsi Villa Doctoris Medici Magánrendelő és Diagnosztikai Komplexum. Mint dr. Király Ágnes, orvosigazgató elmondta, a szűrés a még panaszmentes lakosság vizsgálatát jelenti bizonyos gyakori betegségek irányában. Éppen ezért például a hasfájással nem  szűrésre, hanem kivizsgálásra kell jelentkezni, mert a páciens csak célirányos vizsgálatokkal kap választ a panaszára.

A vastagbélszűrés minden ötven év feletti embernek ajánlott. A szűrési technika lehet indirekt (pl. székletvér vizsgálat), vagy direkt: endoszkópos. Colonoscopos szűrővizsgálatot – negatív eredmény esetén – csak tíz évente kell végeztetni, nem érdemes gyakrabban. Figyelembe ajánlott venni, hogy a “virtuális”, Röntgen-sugárzással, vagy Röntgen és izotóp technikával végzett vizsgálatok sugárterhelést jelentenek a szervezet számára. Az általunk vizsgált száz beteg negyven százaléka tíz éven belüli colonoscopos véleménnyel keresett meg minket. Itt a betegek több mint felében polipot vettek le, vagyis a gastroenterológus már gondozásba vette a beteget és a nemzetközi ajánlások szerint visszahívta endoscopos kontroll vizsgálatra, tehát nincs szükség külön szűrésre. Az endoszkóposan negatív szűrteknél elegendő a székletvér-vizsgálat tíz éven belül évente.

Akiknél a korábbi polip levétele után a gondozás megszakadt, nem szűrést, hanem teljes vastagbéltükrözést igényelnek. A polipképződés hajlam, a székletben lévő anyag hatására indul meg a sejtosztódás. Ezt csak endoszkóposan szabad ellenőrizni, az indirekt szűrés elégtelen.

Akinek az első fokú hozzátartozóját (szülő, testvér, gyermek) vastagbélrák miatt kezelték ugyancsak colonoscopiát igényelnek, mert náluk a rákos megbetegedés rizikója 2-6 szoros az egészséges lakossághoz képest.

Szeptemberben újabb ingyenes szűrést szervezünk, amely során kórtörténet-felvétel, székletvér vizsgálat és végbéltükrözés történik. Akiket szűrésre várnak: minden panaszmentes 50 év feletti nő és férfi.
A júniusi szűrés során – a  panaszmentes jelentkezők esetén – 15 százaléknál találtunk polipot, egy esetben daganatot, itt a szükséges beavatkozások már megtörténtek a betegeknél.

Biosafety 3 szerinti ellátás

Több betegünk is jelezte felénk, hogy az új járványügyi rendelet szerint egynapos sebészet végezhető Covid PCR teszt elvégzése nélkül is, ezért utánajártunk az illetékes hatóságnál.

Új kapszula-endoszkópos rendszerünk munkába állításának bejelentése

Mi a kapszula-endoszkópia? Az eljárás lényege az, hogy egy kisméretű (kb. vitamintablettának megfelelő) kapszula természetes úton végighaladva az emésztőrendszeren képeket készít a vékony-, vagy vastagbél nyálkahártyájáról

RENDELŐBÉRLET

VILLA DOCTORIS MEDICI MAGÁNRENDELŐ ÉS DIAGNOSZTIKAI KÖZPONT jól felszerelt rendelőiben rendelési idő bérelhető.

Comesa
Medical Measurement Systems
Pdk Logo K
Allegro Logo
Generali
Otp Ep
Aranykor
Axa
Mkb