A széklet inkontinencia és széklet kiürítési képtelenség gyakori betegség. A végbél záróizomzat, érzékelés, gátizomzat együttes működése teszi lehetővé a székletürítés és -tartás képességét.

Minden kiürítési és széklettartási zavar esetén endoszkópos vizsgálat, végbél nyomásmérés: manometria, ballon expulziós teszt, defecographia, végbél ultrahang elvégzésével be tudjuk határolni a betegség pontos okát.

Az Amerikai Gastroenterológiai Társaság (AGA) 2002 és 2008-as ajánlása első vonalbeli kezelésnek adja meg a manometér asszisztált BIOFEEDBACK terápiát.

Manometer

Biofeedback kezelés inkontinencia esetén

A biofeedback kezelés lényege az operatív kondícionálás. Végbélbe felhelyezett ballonkatéterrel, manometriás rendszer segítségével megtanulja a külső záróizom összehúzását akkor, ha a ballon felfúvódik (széklet imitálása).

Meg lehet tanítani arra a beteget, hogy a ,,széklet” (ballon) érzékelésekor a hasizmot lazítsa, a külső záróizmot húzza össze. Ezáltal a hasűri nyomás csökken, a sphincter ellenállása javul, ezáltal a nyomásgrádiens a külvilág felé csökken, az inkontinencia tünetei enyhülnek.

Az érzékelés javulását is el lehet érni, ballon térfogat tudatos, folyamatos változtatásával.

Több, mint 500 betegen végzett prospektív vizsgálatban tüneti javulás volt elérhető az esetek 72%-ában. A javulás 1 évig kimutatható volt, az inkontinencia súlyossága csökkent, vagy megszűnt, a nyugalmi és szorítási sphincternyomás nőtt.

Biofeedback kezelés székrekedés esetén

A biofeedback kezelés deszcendáló perineum szindróma esetén az első választandó módszer. Miután maga a betegség a gáttáj izomzatának túlnyújtása következtében jön létre a túlnyújtás az ott futó perifériás idegegek traumáját hozza létre a külső anus záróizom és a puborectalis izom progresszív denervációját előidézve. Előrehaladott esetben inkontinencia fejlődik ki emiatt. Nem súlyos formák kezelésében a biofeedback kezelés, vagyis a gáttáj izomzatának manometria segítségével történő erősítése, a paradox izomösszehúzódások elkerülésének megtanítása az esetek több mint felében objektíve, videofluoroszkópiával mérhető javulást tud elérni.

A hetente több alkalommal végzett biofeedback kezelés jó hatását írta le több coloproktológiai centrum a lassú colon tranzitú székrekedésben is. A módszer bevezetéséhez képzett asszisztens, manometria, EMG, speciális software szükséges, ezért csak coloproctológiai centrumokban elérhető. Fontos, hogy a beteg jól kollaboráljon, a kezelés még így is heteket vesz igénybe.

A BIOFEEDBACK KEZELÉS RENDELŐNKBEN ELÉRHETŐ! BETEGSÉGÉVEL FORDULJON HOZZÁNK BIZALOMMAL, A LEGKORSZERŰBB ELLÁTÁST BIZTOSÍTJUK AZ ÖN SZÁMÁRA!