Fruktóz intolerancia
A nád- és répacukor használata az iparban, kisiparban jelentősen csökkent az elmúlt évtizedekben. Sokkal olcsóbban és nagyobb mennyiségben állítható elő, könnyebben kezelhető, és erősebb édes ízt idéz elő a magas fruktóztartalmú (55-80%) kukoricaszirup, ami felváltotta a répa-, és nádcukrot. Ezt az édesítőt kukoricakeményítő hidrolízisével előállítják elő 1969 óta. Ez által a gyümölcscukor (fruktóz ) bevitel meredeken nőtt az elmúlt 20-25 évben
1979-ben az USA-ban a fruktózbevitel átlagban 36g/nap volt: amiből 13g gyümölcsben, 24g édesítőszerként került be az emberi szervezetbe. 1988-1994 átlagos fruktózbevitel: 54,5g/nap-ra növekedett, ami 50%-os emelkedés.
Európában a legalacsonyabb fruktózbevitel Finnországé, ahol 11-20g/nap/fő fruktózt fogyasztanak.
A magyarországi helyzet rossz. Magas fruktóztartalmú kukoricaszirup (HFCS) fogyasztása a FAO (Food and Agricultural Organization of the United Nations) adatai alapján az USA után Magyarország a második helyen áll: 16,85kg/fő/év fogyasztással. Ez 60%-os HFCS oldattal számolva napi 28g fruktózt jelent, amihez hozzájön a gyümölcsökkel és zöldségekkel bekerülő kb. 10-15g fruktóz/nap.
Hogyan kerül a fruktóz a szervezetbe?
Mik a fruktóz intolerancia tünetei és kezelése?
Bővebben az alábbi linken olvashat:
Fruktóz (gyümölcscukor) intolerancia