Mi nem csak vizsgálunk, gyógyítunk!

Tények és trendek a vastagbélrák szűrésével kapcsolatban

Tények és trendek  a vastagbélrák szűrésével kapcsolatban
(készült Buchner A.M. et al. Clin. Gastroenterol Hepatol. 8:364-370, 2010, cikke alapján)

A vastagbélrák a negyedik leggyakoribb daganatos elváltozás a világon, és második leggyakoribb oka a daganatos halálozásnak az Egyesült Államokban.

A fenti magas előfordulási gyakoriság miatt vezették be világszerte a vastagbélrák endoszkópos szűrését a kolonoszkópiát (colonoscopia). A kolonoszkópia technikai lehetőséget ad arra, hogy a vastagbélrák megelőző állapotát, az úgy nevezet vastagbél adenomákat (polypokat) kimutassa és eltávolítsa.

Mi a szűrés?
A tünetmentes lakosság olyan vizsgálata, ami a gyomor-bélrendszeri daganat kifejlődése szempontjából magas kockázattal rendelkező csoportokat kiemelik.

Mik a nemzetközi ajánlások a vastagbélrák szűrésének tekintetében?
Az American Cancer Society útmutatása azt ajánlja, hogy az átlagos kockázatú lakosság körében széklet okkult-vér vizsgálatot és flexibilis szigmoidoszkópiát, vagy teljes kolonoszkópiát javasolt végezni. Széklet okkult-vérvizsgálatot évente, teljes vastagbél tükrözést 10 évente kell megismételni negatív esetben. A szűrést le kell állítani, ha jelentős társbetegség áll fent.

Vastagbélrák irányában magas kockázatú betegcsoportok, akik rendszeres ellenőrzést igényelnek:

  • vastagbélrák miatt korábban műtött betegek,
  • vastagbélrákos betegek első fokú hozzátartozói (szülők, testvérek, gyermekek),
  • vastagbél polypokkal észlelt betegek,
  • gyulladásos bélbetegségben szenvedők,
  • uretero-sigmoidostoma felhelyezésen átesett betegek,
  • akromegaliás hormonrendszeri betegségben szenvedők.

A kolonoszkópos szűrés pontossága:
Sajnos a kolonoszkópia technikai adottságai sem teszik lehetővé azt, hogy az összes polyp felismerésre kerüljön. Ennek az az oka, hogy a 140 fokban előre tekintő optika sem tudja a vastagbél behúzódások (haustrumok) felhatolás irányával megegyező oldalán lévő falszakaszokat kompletten áttekinteni.

Tandem vizsgálatok (két független vizsgáló által elvégzett kolonoszópos vizsgálat 1 napon ugyanabban a betegben) azt mutatják, hogy az esetek 24%-ában a kolonoszkópia álnegatív és nem kerül felismerésre és eltávolításra a polyp. Az 1 cm-nél kisebb elváltozások esetén a kapszula endoszkópia és a CT-asszisztált ún. virtuális kolonoszópia álnegatív eseteinek száma még ennél is jóval nagyobb.

Számos technikai segítség van kifejlesztés alatt, az érzékenység növelésére. Az optika látószögének növelése, a nyálkahártya megfestése (kromoendoszkópia) a kóros szövetszaporulat kiemelésére, nagyfelbontású képmegjelenítés, konfokális lézer endomikroszkópia,” harmadik szem-retroscope”, szívásos colonoscopia , autofluoreszcens technikák mind-mind azt célozzák, hogy a lehető legkorábban kiemelésre kerüljenek azok a betegek, akik fokozott ellenőrzést igényelnek a vastagbélrák magas rizikója miatt.

Biosafety 3 szerinti ellátás

Több betegünk is jelezte felénk, hogy az új járványügyi rendelet szerint egynapos sebészet végezhető Covid PCR teszt elvégzése nélkül is, ezért utánajártunk az illetékes hatóságnál.

Új kapszula-endoszkópos rendszerünk munkába állításának bejelentése

Mi a kapszula-endoszkópia? Az eljárás lényege az, hogy egy kisméretű (kb. vitamintablettának megfelelő) kapszula természetes úton végighaladva az emésztőrendszeren képeket készít a vékony-, vagy vastagbél nyálkahártyájáról

RENDELŐBÉRLET

VILLA DOCTORIS MEDICI MAGÁNRENDELŐ ÉS DIAGNOSZTIKAI KÖZPONT jól felszerelt rendelőiben rendelési idő bérelhető.

Comesa
Medical Measurement Systems
Pdk Logo K
Allegro Logo
Generali
Otp Ep
Aranykor
Axa
Mkb