A reflux betegség sokak számára keseríti meg a mindennapokat. Nyelőcső égés, ételelakadás, nyelési fájdalom, mellkasi fájdalom, köhögés, rekedtség, asthma-szerű tünetek: mind a reflux betegség tünetei lehetnek.

Endoszkópos vizsgálattal 10 reflux betegből csak 3 diagnosztizálható, egyszerű 24 órás pH-mérés 10 betegből 4-5-öt tud kiemelni. A nyelőcső pH-impedancia vizsgálat savas, enyhén savas, epés, gázreflux kimutatására egyaránt alkalmas. A nemzetközi ajánlásokban a reflux betegség diagnózisának felállításához első vonalban javasolt diagnosztikai módszere.

Impedancia

Vékony katétert helyezünk le a vizsgálat során a nyelőcsőbe úgy, hogy a mérőcsatornák a gyomor-nyelőcső átmenet fölött 5 cm-el mérjék a pH-t. A nyelőcső impedanciát, vagyis a levegő, szilárd bennék, illetve a folyadék mozgásának irányát, ennek impedanciáját további 8 ponton méri az eszköz.

A lehelyezés minimális kellemetlenséggel jár, a mérés 24 órán keresztül, a képen látható kis holter segítségével történik.

A vizsgálati idő alatt a páciens ugyanazt a tevékenységet képes ellátni, amit egyébként tenne. Gyermekek is tolerálják a vizsgálatot.

A beteg a pH-impedancia mérés alatt naplót vezet, majd a 24 órás mérés lejártakor a vékony katétert eltávolítjuk az orrból. A mérőegységből ezt követően számítógépbe olvassuk be a tárolt adatokat, és elemezzük őket.

Az alábbiakat képes megmutatni a 24 órás pH-impedancia mérés:

  1. mi áramlik a nyelőcsőben (gáz-, folyadék-, szilárd halmazállapotú tartalom)
  2. milyen az áramlás iránya:
    a. lefelé – pl. nyelés
    b. felfelé – pl. reflux betegség
  3. az áramló tartalom pH-ja milyen – savas-e
  4. a reflux meddig jut fel a nyelőcsőbe
  5. a refluxátum tartalmaz-e epét
  6. a nyelőcső hogyan képes kipumpálni magából a refluxátumot