A kapszula endoszkóp olyan vizsgálóműszer, amely egy 2.5X1.1 cm-es kapszula, ebbe fényforrás, kamera, elem, kommunikációs modul került beépítésre. A kapszula endoszkóp rádióhullámon keresztül juttatja ki a vevő egység felé a szervezetben, a bélrendszerben készített fényképeket.

A lenyelt kapszula endoszkóp (kapszula), kellő előkészítés után a gyomor-bélrendszer mozgásával, illetve gyógyszeres segítséggel jut végig a vizsgálni kívánt területen, majd a széklettel együtt távozik a szervezetből. A vizsgálat előtt fontos a korrekt, jó előkészítés. Csak a jól előkészített beteget lehet korrekten végigvizsgálni. Ne felejtsük, a kapszula endoszkóp arról készít képet, ami a bélben van.

Kapszulaendoszkop Doctorismedici K 5

A kapszula endoszkóp egyszer használatos, nem kerül újrafelhasználásra, de az elvázott kapszula endoszkópot kifertőtlenítve “emlékbe” odaadjuk a betegnek.

A kapszula endoszkópiához használt kapszula optikája, látószöge, mintavételi frekvenciája attól függ, hogy mely szervet kívánunk vizsgálni vele. Vékonybél kapszula egy irányban, alacsonyabb mintavételi frekvenciával (2/sec) a vastagbél kapszula 2 irányban, 2×170 fokos szögben készít felvételt 35/sec mintavételi frekvenciával.Ennek oka az, hogy a vékonybél lassú, főleg keverőmozgásokat végez, a vastagbél rohamperisztaltikáját csak kellően nagy mintavételi frekvenciával rendelkező kapszula tudja rögzíteni. Érdeklődjön orvosától a kapszula mintavételi frekvenciájáról! Biztonsággal csak a nagy mintavételi frekvenciával rendelkező kapszula (35/sec) endoszkóp látja a vastagbelet, és nem megy el a kapszula elváltozás mellett!

A kapszula endoszkópos vizsgálat fájdalmatlan. A vékonybél nyálkahártyájának belső felmérésére, gyulladás, daganat, vérzésforrás, polyp, lisztérzékenység keresésére alkalmas.

Részletekért forduljon rendelőnkhöz, orvosaink készséggel felvilágosítást adnak a kapszula endoszkópos vizsgálatról!

A vastagbél kapszula endoszkópos vizsgálata mindazok számára ajánlott, akik egyszerűen szűrés képpen választják a technikát a szokásos vastagbél tükrözéses (colonoscopos) eljárással szemben. A beavatkozás fájdalmatlan, a vizsgálat alatt a beteg olvas, internetezik, a rendelő parkjában sétál.

Gyermekek számára fájdalmatan módja a gyomor-bélrendszer nyálkahártyájának vizsgálatára: polyposis, gyulladásos bélbetegség: Crohn, colitis ulcerosa,coeliakia, esetleg daganatos betegség kimutatására.

Király Klinika kapszula endoszkópia
PillCam colon2 kapszulaendoszkóp

Mi a kapszula-endoszkópia?

Az eljárás lényege az, hogy egy kisméretű (kb. vitamintablettának megfelelő) kapszula természetes úton végighaladva az emésztőrendszeren képeket készít a vékony-, vagy vastagbél nyálkahártyájáról. Az adatokat rádiófrekvencián keresztül juttatja ki a kapszula endoszkóp a szervezetből, a hasfalon elhelyezett érzékelőkön át egy kisméretű, övvel rögzített készülékbe, ahol a képek tárolódnak. Ezek a képek kerülnek számítógépbe beolvasásra, és értékelésre.

Milyen kapszulát haszánlunk?

A technikát kifejlesztő GIVEN small bowel2 (SB2) és colon2 (C2) kapszulát választottuk. A vékonybél kapszula 170 fokos látószögben 2/sec mintavételi frekvenciával fényképez egy irányban, az amúgy lassú, keverő mozgást végző vastagbélben. A vastagbél kapszula endoszkóp 2×170 fokos szögben fényképez, érzékeli a vastagbélbe türténő átjutást, a kép változása, bélmozgás beindulása során a mintavételi frekvenciát 35-35/sec frekvenciára növeli, vagyis kétirányban széles látószögű (endoszkóp csak 140 fokban lát előre!!!) video minőségű felvételt készít.

Hogyan kell felkészülni a kapszula endoszkópos vizsgálatra?

A kapszula-endoszkópos vizsgálat előkészítése megegyezik a vastagbél tükrözéssel. Ne feledjük el! A fájdalmatlan endoszkópos vizsgálat feltétele, a bél tisztasága. A kapszula endoszkóp azt fényképezi, ami körülveszi.

A kapszula endoszkóp működése

Béltisztítás kapszula endoszkópia előtt:

A kapszula endoszkópos vizsgálat előtti napon ebéd utántól folyadék diétát kell tartani: fogyaszthat vizet, kávét, teát, szűrt gyümölcsleveket, szűrt húslevest. A Dr Deppe’s Endostar hashajtót (4 tasak 2 l vizzel felhigítva) fogyassza el délután 4 órától abban a tempóban, ahogy tudja. Este oldjon fel további két zacskó Dr Deppe’s Endostart 1 liter csapvízben, és tegye el a kapszula endoszkópos vizsgálat napjára.

Kapszulaendoszkopia Doctorismedici K 1

A vizsgálat napján sem fogyaszthat darabos ételt. Ezt az oldatot a vizsgálat előtt 3 órával igya meg, reggeli gyógyszereit ezzel vegye be. A vizsgálatig csak csapvizet és CO2 -mentes ásványvizet fogyasszon! A vizsgálat során habképződést gátló simethicont adunk, melyet italába keverünk. A bélmozgásokat a kapszula endoszkópos vizsgálat alatt végig ellenörizzük, szükség esetén hashajtóval, prokinetikummal fokozzuk. A kapszula kiürülését étkezéssel és stimuláló hashajtó kúp adásával provokáljuk. A szervezetéből eltávozott kapszulát kifertőtlenített állapotban “emlékbe odaadjuk” Önnek.

Vastagbél kapszula endoszkópos árunk garantáltan a legalacsonyabb az országban!

Figyelem! Amíg a kapszula endoszkóp a bélben van, nem szabad erős elektromágneses térben tartózkodni (pl. MR készülék vagy amatőr rádióadó közelében). Előfordulhat, hogy a rádióinterferencia miatt az adatok tároló egységbe történő juttatása zavart szenved. Ezért rendelőnk fektetőjébe helyezzük el Önt, ahol olvashat, internetezhet, TV-t nézhet.

Mi a teendő a kapszula endoszkópos vizsgálat után?

A készüléket csak az orvos, vagy a rendelő személyzete távolíthatja el. Ha nem bizonyosodott meg arról, hogy a kapszula kiürült a szervezetből, és váratlanul hányinger, hányás vagy hasi fájdalom jelentkezne, azonnal jelezze vizsgálóorvosának! A kapszula-endoszkópia után végzett MR vizsgálat előtt meg kell győződni arról, hogy a kapszula endoszkóp kijutott-e a szerveztből. Ezt a rendelő személyzete ellenőrzi.

Kapszulaendoszkop Lenyel2 Doctorismedici K

A kapszula-endoszkópia szövődményei:

ritka esetben előfordulhat, hogy a kapszula endoszkóp a bélrendszerben valahol elakad, ennek bélelzáródás lehet a következménye. Ebben az esetben azonban olyan súlyos szűkület figyelhető meg a bélben, amely egyébként is, a vizsgálat nélkül is operatív beavatkozást von maga után. A vizsgálat előtt a vizsgálatot végző orvos megvizsgálja Önt és alaposan érdeklődik bélszűkületre jellemző tünetkeről. Extrémen ritka esetben a kapszula nyálkahártya sérülést, enyhe vérzést provokálhat. Ilyen esetben is önmagában a bélen végighaladó normál tartalom mozgása is a kapszulához hasonló sérülést és vérzést provokál, vagyis a vizsgálat önmagában nem tehető felelőssé a vérzés kialakulásáért.

A fájdalom mentes kapszula endoszkópos vizsgálat után a vizsgáló orvos képről-képre nézi végig a vizsgálat teljes anyagát, a kóros képleteket, és a kötelező “mérföldköveket” a tápcsatornán belül kifényképezi. A lelet tartalmazza kóros képleteket színes kép és video filmrészlet formájában is, melyet adathordozón adunk át Önnek.

Amennyiben ezen kívül bármilyen kérdése lenne, további felvilágosítás céljából forduljon rendelőnk vizsgálatot végző orvosához!

Riport Dr. Király Ágnessel a kapszulaendoszkópiáról (PécsTV)

A Pécs TV “Az Egészség Kapujában” című műsorában, 2011. május 2-án volt látható az a beszélgetés, melyben Dr. Király Ágnes, a Villa Doctoris Medici orvosigazgatója mutatja be az immár Pécsen is elérhető, korszerű endoszkópos eljárás, a kapszula endoszkópia előnyeit, lehetőségeit, a vizsgálat menetét és a kiszűrhető betegségeket.

A video megtekinthető a www.pecstv.hu weboldal Videótár menüpontja alatt (dátumra vagy címre keresve).