A Helicobacter pylori okozta fertőzés akut gastroenteritist okoz, ami enyhe tünetekkel jár, és néhány esetben spontán gyógyulás  is bekövetkezhet.

Többnyire azonban krónikus aktív gastritis alakul ki, melynek talaján súlyosabb kórképek, így

  • peptikus fekély
  • krónikus atrophiás gastritis
  • MALT-lymphoma
  • gyomorcarcinoma

is kialakulhat.

Gyógyszeres eradikáció nélkül a fertőzés egész életen át fennmaradhat. Malignitásokkal mutatott kapcsolata miatt a WHO besorolása szerint ma I. osztályú karcinogénnek sorolta be a baktériumot. Érthető, hogy a fertőzés kimutatása alapvető jelentőséggel bír a kialakult betegségek gyógyítása, illetve a fekélybetegség kiújulása, a gyomor carcinoma megelőzése szempontjából is.

Az eradikáció eredményességének ellenőrzésére – ha ismételt endoszkópia nem szükséges – a 13C-urea kilégzési teszt, vagy a Helicobacter pylori antigén székletből történő kimutatása javasolt. Új javaslat, hogy a 13C-urea kilégzési tesztet és a széklet-antigénvizsgálatot egyenértékűnek tartják.

A tesztek alkalmazása előtt az antibiotikum-kezelést már 8 héttel előbb abba kell hagyni, míg a savtermelés-gátló PPI-, és H2RA-kezelést 5 hétig kell szüneteltetni. Ez utóbbi nem szükséges széklet H. pylori kimutatás esetén.

Mindkét vizsgálatot végezzük rendelőnkben, kérdéseivel forduljon recepciónkhoz.