A colitis ulcerosa a vastagbél ismeretlen eredetű, a végbelet érintő és (felfelé haladó) proximalis irányban változó távolságra terjedő gyulladásos betegsége. Relapsusok és remisszók jellemzik, az első epizód általában 20-40 éves kor között jelentkezik, a gyermekkorban jelentkező betegség agresszív lefolyású.  Előfordulási gyakorisága a magas incidenciájú területeken, azaz az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Ausztráliában és Észak Európában kb. 1/10 000 lakos /év, prevalenciája 1/1000 lakos.

A volt dohányosok és a nem dohányzók betegsége. Kb. 50%-ban érinti a végbél / végbél+sigmabél területét, kb. 25 % -ban a bal colonfelet,  és kb. 20%-ban a vastagbél teljes szakaszát (pancolitis ulcerosa). Általában lassan, alattomosan jelentkezik, de hirtelen súlyos klinikai képpel is kezdődhet a betegség.

A terápia alapja az 5-aminoszalicilátok és a szteroidok (oralisan vagy  rectalisan) adása, további lehetőség az azathioprin vagy a 6-mercaptopurin kezelés. A túlzott gyakorisággal jelentkező, szisztémás érintettséggel, vérátömlesztést igénylő vérszegénységgel és hypoalbuminaemiával járó relapsusok az esetek 20-30 %-ában sürgős colectomia elvégzését teszik szükségessé.