Mi nem csak vizsgálunk, gyógyítunk!
  • info@kiralyklinika.hu
  • 7635 Pécs, Fácán dűlő 32.
  • Szolgáltatásaink
  • Betegségek
  • Orvosaink
  • COVID aktuális
  • Áraink
  • Kapcsolat
  • English
  • Szakterületek
  • Miért van nálunk jó kezekben?
  • Álláslehetőségek a Király Klinikán
  • Hírarchívum
  • Minőségbiztosítás
  • Betegjogi képviselet
  • Adatvédelmi szabályzat

Bűzös lehelet

Image 15

A bűzös leheletet az orvostudomány az alábbi formákban említi

  • Foetor ex ore: bűzös lehelet –csak nyitott száj mellett érezhető, okozója szájüregi probléma
  • Halitózis: a kilélegzett levegő kellemetlen szagú, csukott szájjal történő kilélegzés esetén is
  • Parosmia: szagok hallucinációja különböző ideggyógyászati és pszichiátriai betegségekben

Lehetséges okok

 

A rossz lehelet leggyakoribb oka baktériumtelep, ami valamilyen anyagon tenyészni tud. Több különböző baktériumtelep együttese képez bakteriális plakkot, vagyis baktérium mikrokolóniákból álló biofilmet.
A plakkot alkotó mikroorganizmusok száma, elhelyezkedése, jellegzetes anyagcsere aktivitása határozza meg annak az anyagcsere végtermékeknek a kialakulását, mint például a hidrogén szulfát, tiolok, merkaptánok, aminek jellegzetesen kellemetlen szaga miatt fordul a beteg orvoshoz. A szájüregi plakk elsősorban a fogak felszínén alakul ki, de felfedezhető a fogínyárokban, valamint a nyelv hátsó felszínén a nagy ízlelőbimbóknál. Ezért a foetor ex ore oka általában a szájgarat, vagy orrgarat területén keresendő.
Halitózis a szájüregen kívüli folyamat tünete: pl. orrmelléküreg, légutak, tüdő és a felső tápcsatornai terület. A betegek fele nem érzékeli a kellemetlen szájszagot.

A rossz lehelet okai

  • Dohányzás: az erős dohányzás ún. szőrös nyelv kialakulását eredményezi, amelyen lerakódnak az ételdarabok, valamint a cigaretta alkotóelemei. A csökkent nyáltermeléssel együtt hamar kialakul a rossz lehelet, illetve a halitózis.
  • Nem megfelelő orális higiéné: a szájüregben maradó ételdarabok ideális körülményeket nyújtanak a baktériumok megtelepedésének. A fehérjében gazdag ételek, úgymint a tej, húsfélék, a zsírdús tejtermékek vagy a hal mind nagyon jó táptalajt eredményeznek, hozzájárulva a rossz lehelet kialakulásához.
  • Fogkövesség, vagy ételmaradék a fogak felszínén, illetve köztük
  • Fogszuvasodás
  • Rossz tömések, koronák, hidak melyek alá bekerült étel alkot biofilmet,
  • Parodontosis
  • Erős, legtöbbször réteges lerakódások a hátsó nyelvháti és a szájnyálkahártyai szakaszon,
  • Akut nekrotizáló ulceráló gingivostomatitis (a fogínysorvadás egy fajtája, amelyre elhaló, kifekélyesedő fogközi fogíny papillák jellemzőek, fogínymenti terjedéssel),
  • Idült és heveny gyulladás, amely legtöbbször bakteriális eredetű, okozhatja: szénanátha, Plaut-Vincent angina, diftéria, citosztatikumok
  • Roncsoló tumorok: anaerob kórokozók által felülfertőzött kiterjedt hámsejtes karcinómák, amik ez által hidrogén szulfátot, tiolokat és merkaptán származékokat erjesztenek a tumor felszínén, így okozva a bűzös leheletet
  • Szájszárazság: szájlégzők, depresszióban szenvedők, bizonyos nyálmirigyeket érintő betegségek okozta csökkent nyáltermelés (pl. nyálmirigykő, nyálmirigy gyulladás), bizonyos gyógyszerek.
  • Reggeli rossz lehelet: csökkent éjszakai nyáltermelés, a nyál csökkent szagsemlegesítő funkciója.

A halitózis okai

  • A légző rendszer betegségei:
    • Erős dohányzás (ld. feljebb)
    • Idült tüdőfertőzések, pl. gennyes hörgőgyulladás, bronchiectasia (hörgőtágulat), tüdőgyulladás, tüdőtályog
  • A gyomor-bélrendszer betegségei:
    • Táplálék visszamaradás a felső tápcsatornai traktusban, pl. nyelőcső diverticulum (kiöblösödés), nyelőcső karcinóma, achalasia (alsó nyelőcső záróizom ellazulási képtelensége), pylorus stenosis (gyomorkimenet-szűkület), bélelzáródás, idegen testek.
  • Aromás anyagok bélen keresztüli felszívódása, majd kilégzése
    • Specifikus ételek, pl. fokhagyma, póréhagyma, vöröshagyma (kénes melléktermékek kilégzése)
    • Foszfor, arzén, szelén, parathion, tellúrium mérgezés (fokhagyma szag)
    • Gyógyszerek,
    • Éhezés, koplalás: a test saját fehérje- és zsírállományának bontása ketontestek képződése (ketonos lehelet)
  • Anyagcsere-betegségek, úgymint diabéteszes kóma (édes, gyümölcsös aceton szag), májkóma (nyers máj szag), urémia (ammóniás, húgysavas szag)
  • Esszenciális halitózis: kellemetlen szagú zsírsavak kilégzése.

A páciens kezelése

Kórtörténet

  • Részletes étel és gyógyszer anamnézis
  • Szájszag objektív értékelése a szakorvos által

Fizikális vizsgálat

  • Szájüreg és a mandulák megfigyelése,
  • Orrmelléküregek képalkotó vizsgálatai,
  • Fül-orr-gégészeti konzultáció ,

További vizsgálatok

  • Gyomortükrözés a felső tápcsatornai okok kizárására,
  • Mellkas képalkotó vizsgálatai az idült tüdőbetegségek kizárására, tüdőgyógyászati konzultáció,
  • Fogszakorvosi vizsgálat koronák alatti vagy fogínyárokban található plakkok kizárására.

Megjegyzés

  • Nagyon fontos a szájszag objektív értékelése a szakorvos részéről, mert néhány esetben a páciensek olyan szagról számolnak be, amely nem létezik, ez a halitofóbia. Ez esetben pszichiátriai konzultáció javasolt.
  • Ellenőrizendők a páciens fogmosási szokásai (napi kétszeri fogmosás, elektromos fogkefe használata,  fogselymezés minden másnap).
  • Minden esetben javasolt fogszakorvosi konzultáció, amennyiben szájüregi ok merül fel!
Comesa
Medical Measurement Systems
Pdk Logo K
Allegro Logo
Generali
Otp Ep
Aranykor
Axa
Mkb
  • info@kiralyklinika.hu
  • 7635 Pécs, Fácán dűlő 32.
  • Szolgáltatásaink
  • Betegségek
  • Orvosaink
  • Áraink
  • Kapcsolat
  • COVID aktuális
  • Szűrőcsomagok
  • Álláslehetőségek a Király Klinikán
  • Minőségbiztosítás
  • English
  • Cookie szabályzat
  • Adatvédelem
  • Partnereink
  • Betegjogi képviselet
  • Hírarchívum
Mi nem csak vizsgálunk, gyógyítunk!
Copyright 2023 © All rights reserved!