Mi nem csak vizsgálunk, gyógyítunk!

10 tény, amit a lisztérzékenységről tudni kell (cikksorozat – 2. rész)

A lisztérzékenységgel (coeliakiával) az elmúlt 5 évben számos internetes oldal foglalkozik. Puffadással, hasfájással, székelési szokás megváltozásával számos beteg öngyógyításba kezd. Az öngyógyítást általában internetes olvasmányok alapján indítják el a tünettel rendelkezők, azonban tudni kell, hogy az internet sok esetben marketing eszköz. Amellett, hogy segíteni akarás vezeti az oldalszerkesztőt, számos egyéb, főleg gazdasági ok motiválja.

Szeretnénk segíteni Önöknek abban, hogy megértsék a 10 leggyakoribb tévedést, amit Önök, vagy egy szolgáltató elkövethet, amikor coeliakiának vél, vagy “diagnosztizál” tünetet. Annál is inkább, mert a coeliakia nem az a betegség, amit öngyógyítással meg lehet úszni. A diétára nem reagáló esetek a legsúlyosabb szövődményeket: nyirokmirigy rákot eredményezhetnek. A diagnózis és gondozás orvosi- és dietetikusi  feladat!

Az Amerikai Gastroenterológiai Társaság által kiadott klinikai ajánlásokat, a Clinical Gastroenterology and Hepatology és a Gastroenterology című folyóiratokban jelenteti meg jórészben. Előbbi 2015;13:1396–1404 számában közzétett, eredetileg gastroenterológusok számára írt cikkben a 10 legfontosabb problémát tisztázza a betegség diagnosztizálására és kezelésére a gastroenterológus orvosok számára.

Lefordítottuk az ajánlást a betegek nyelvére, hogy megértsék a betegséget, és ne hagyják félrevezetni magukat. Cikksorozatunkban részletekben közöljük ezeket a pontokat.

4. Ki az a rizikócsoport, akit szűrni kell lisztérzékenységre?

Lisztérzékenység rizikócsoportjába tartozik, ha

 • első fokú hozzátartozó (különösen ikertestvér) lisztérzékeny
 • ikertestvérek mindegyike lisztérzékeny
 • a másodfokú hozzátartozó (őket is szűrni kell)
 • gyermekkorban jelentkező, inzulinnal kezelt cukorbetegségben szenved
 • Down szindróma esetén
 • Turner szindróma esetén
 • Williams szindróma esetén

5. Hogyan lehet szűrni azokat, akik gluteinmentes diétán vannak?

Rengeteg ember kezd gluteinmentes diétába. Ennek leginkább a gluteinmentes/glutein-csökkentett élelmiszert gyártók örülnek, akik sokat keresnek ezen drága élelmiszereken. Szerencsére a gluteinmentesnek gondolt diéta dietetikus által végignézve általában tartalmaz gluteint. Ha azonban az érdeklődő a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete által közzétett élelmiszereket fogyasztja, szigorúan tartva a diétát, akkor az eljárás a következő:

 1. 1 hónapon belül emelkedett diéta esetén a vérben az ellenanyag szint magas még, vagyis vérvétellel még szűrhető.
 2. 1 hónapon túl, ha a szerológia (vérvétel) pozitív, vékonybél biopszia levétele javasolt.
 3. Glutein terhelést (8-10g glutein /nap 4 hétig, bizonyos esetekben 3g/nap 6 hétig) lehet végezni és ez alatt vérvétellel, szövettannal ellenőrizni a beteget.
 4. Régóta korrekten tartott gluteinmentes diéta mellett genetikai vizsgálatot: HLA-tipizálást kell végezni. A vizsgálat nem megerősítő, hanem kizáró értékű (lásd később).

A teljes cikk az alábbi linken olvasható:

10 tény, amit a lisztérzékenységről (coeliakiáról) tudni kell

Biosafety 3 szerinti ellátás

Több betegünk is jelezte felénk, hogy az új járványügyi rendelet szerint egynapos sebészet végezhető Covid PCR teszt elvégzése nélkül is, ezért utánajártunk az illetékes hatóságnál.

Új kapszula-endoszkópos rendszerünk munkába állításának bejelentése

Mi a kapszula-endoszkópia? Az eljárás lényege az, hogy egy kisméretű (kb. vitamintablettának megfelelő) kapszula természetes úton végighaladva az emésztőrendszeren képeket készít a vékony-, vagy vastagbél nyálkahártyájáról

RENDELŐBÉRLET

VILLA DOCTORIS MEDICI MAGÁNRENDELŐ ÉS DIAGNOSZTIKAI KÖZPONT jól felszerelt rendelőiben rendelési idő bérelhető.

Comesa
Medical Measurement Systems
Pdk Logo K
Allegro Logo
Generali
Otp Ep
Aranykor
Axa
Mkb