Mi nem csak vizsgálunk, gyógyítunk!

10 tény, amit a lisztérzékenységről tudni kell (cikksorozat – 1. rész)

A lisztérzékenységgel (coeliakiával) az elmúlt 5 évben számos internetes oldal foglalkozik. Puffadással, hasfájással, székelési szokás megváltozásával számos beteg öngyógyításba kezd. Az öngyógyítást általában internetes olvasmányok alapján indítják el a tünettel rendelkezők, azonban tudni kell, hogy az internet sok esetben marketing eszköz. Amellett, hogy segíteni akarás vezeti az oldalszerkesztőt, számos egyéb, főleg gazdasági ok motiválja.

Szeretnénk segíteni Önöknek abban, hogy megértsék a 10 leggyakoribb tévedést, amit Önök, vagy egy szolgáltató elkövethet, amikor coeliakiának vél, vagy “diagnosztizál” tünetet. Annál is inkább, mert a coeliakia nem az a betegség, amit öngyógyítással meg lehet úszni. A diétára nem reagáló esetek a legsúlyosabb szövődményeket: nyirokmirigy rákot eredményezhetnek. A diagnózis és gondozás orvosi- és dietetikusi  feladat!

Az Amerikai Gastroenterológiai Társaság által kiadott klinikai ajánlásokat, a Clinical Gastroenterology and Hepatology és a Gastroenterology című folyóiratokban jelenteti meg jórészben. Előbbi 2015;13:1396–1404 számában közzétett, eredetileg gastroenterológusok számára írt cikkben a 10 legfontosabb problémát tisztázza a betegség diagnosztizálására és kezelésére a gastroenterológus orvosok számára.

Lefordítottuk az ajánlást a betegek nyelvére, hogy megértsék a betegséget, és ne hagyják félrevezetni magukat. Cikksorozatunkban részletekben közöljük ezeket a pontokat.

1. Lisztérzékenység diagnosztizálása vérvétellel: szerológiával

Ellenőrizendő: szöveti transglutaminase elleni antitest (anti-TGG) Igmmunglobulin A (IgA)  szint. Csak akkor értékelhető, ha előtte immunglobulin szintek (IgM, IgG, IgA) ismertek, mert 100 lisztérzékeny betegből 3 beteg IgA-hiányos, ezért a vérvételi tesztje lehet negatív (=egészséges értéket mutató).

Anti-TTG IgG alosztály pozitivitás IgA hiány esetén értékelendő.
IgA hiány mellett “deamidált gliadin peptid” (DGP) –IgG,  illetve anti-TTG IgG levétel szükséges.

2. Lehet-e lisztérzékenységet tükrözéssel diagnosztizálni?

Igen, bizonyos technikák (pl. immerzió) növelik a pusztán ránézéssel és szövettani mintavétellel történő diagnosztizálás pontosságát. A diétára nem gyógyuló eseteket az ellenőrzések során ki kell emelni.
Kapszula-endoszkópia, két ballonos enteroszkópia a speciális (pl. foltos megjelenés) esetekben nélkülözhetetlen, diétára nem reagáló, szövődményes esetek (pl. T-sejtes nyirokmirigyrák, fekélyes éhbél gyulladás) kimutatására.

3. Honnan történik a lisztérzékenység szövettani kimutatása?

Nyombél kezdeti szakasza (2 minta opcionális), leszálló nyombélszakasz: 4 minta.

A teljes cikk az alábbi linken olvasható:

10 tény, amit a lisztérzékenységről (coeliakiáról) tudni kell

Biosafety 3 szerinti ellátás

Több betegünk is jelezte felénk, hogy az új járványügyi rendelet szerint egynapos sebészet végezhető Covid PCR teszt elvégzése nélkül is, ezért utánajártunk az illetékes hatóságnál.

Új kapszula-endoszkópos rendszerünk munkába állításának bejelentése

Mi a kapszula-endoszkópia? Az eljárás lényege az, hogy egy kisméretű (kb. vitamintablettának megfelelő) kapszula természetes úton végighaladva az emésztőrendszeren képeket készít a vékony-, vagy vastagbél nyálkahártyájáról

RENDELŐBÉRLET

VILLA DOCTORIS MEDICI MAGÁNRENDELŐ ÉS DIAGNOSZTIKAI KÖZPONT jól felszerelt rendelőiben rendelési idő bérelhető.

Comesa
Medical Measurement Systems
Pdk Logo K
Allegro Logo
Generali
Otp Ep
Aranykor
Axa
Mkb